kotiliesi

maanantai 13. marraskuuta 2017

Alkuviikon avaus:Rieska, sämpylä ja juustosarvi

Rieskasta tuli ennemminkin limppu.
Hapankorppu kuiva-ainekaapissa ei riitä aamupalaksi kenellekään. 

Päätin kahmaista jauhokaukaloa ja aloittaa leivontaterapian heti aamusta. Ohjeen nappasin ruisjauhopaketin kyljestä.  Rieskaan ei ollut rikottuja ohrasuurimoita vaan jauhoja. Niinpä tämä rieskaksi kutsuttu nopea taikinapläjäys on ennemminkin limppu kuin rieska. Ainakin näin muistan mummoni lituskoita, kovia leipätaikinan loppuja sanoneen. 

Saattaa toki olla, etten saanut tätä rieskaa kovin kunnolla uunissa kohotettua, vesi ei ollut liian kylmää, tai uuni tarpeeksi kuuma. Sillä paistamisen jälkeen lopputulos on aika tiukka, kova ja ohut leiväntapainen. 

Jos ei kova leipä kauhistuta niin margariinin kanssa tätäkin herkkua voi syödä. Nakertaa hitaasti vaikka uutisia katsellessa. Vaatii tietysti aikaa ja hyviä hampaita.

Ohje perusrieskaan(limppuun)
2dl Vettä
4-5 dl Ruisjauhoja
1tl Suolaa


Ainekset sekaisin keskenään. Jaa taikina kahteen osaan, taputtele littanaksi pellille ja paina reikiä haarukalla pintaan. Muistisääntö: Vesi kylmää, uuni kuuma 250c, noin 15minuuttia keskitasolla.

Parempia rieskan ohjeita löydät esimerkiksi täältä: 


Juustonloput sarviin


Juustonlopusta täytettä sarviin.

Juustosarvien ohje

12dl Vehnäjauhoja 
Juustoraastetta
2dl Vesi
1 rkl Suolaa
100g Voi tai margariini
3 tl Leivinjauhetta

Juustosarvitaikinaan raastoin ensin juustonlopun. Sekoitin sitten jauhot, leivinjauheen, suolan keskenään ja lisäsin seokseen juustoraasteen. Lopuksi lisäsi veden ja rasvan. 

Taikina oli notkeaa ja notkistui lisää jääkaapissa hetken seisosessaan.

Juustosarvet voideltuina pellillä.

Jaoin taikinan kahteen osaan, kaulin litteäksi ja jaoin pieniin osiin. Aivan symmetrisiä neliöitä en saanut, koska juustoraaste teki taikinasta rakeisen ja repaleisen. Sarven muoto tuli kuitenkin taivuttelemalla.


Juustosarvien tuoksu tuo veden kielelle

Tuoksu joka keittiöön levisi paiston yhteydessä nosti veden kielelle. Eikä maku ollut yhtään hassumpi, ja nämä leipomukset olivat sentään pehmeitä.

 Käytin tätä ohjetta suuntaa antavana reseptinä tällä kertaa.

Kevytjauhoiset vehnäsämpylät


Vehnäsämpylät kohosivat korkeuksiin
Vehnäsämpylöihin ohjeen löysin Kotikokin sivuilta ja totesin toimivaksi. Taikinasta tuli pehmeä, sämpylät kohosivat myös pellillä lisää.


Pehmeä sisin on sämpylän ydin
Valmis sämpylä oli pehmeä sisältä ja päältä rapea. Onnistumisen kokemus, vaikka pelkkä vaalea sämpylä ei ravintoarvoa itsellään anna. Sämpyläjauhojen raskas koostumus loisti poissaolollaan.

Ehkä seuraavan kerran kokeilen porkkanasämpylöitä samalla ohjeella.
Loppukevennys Loruissa ja Kotilieden leivontalehtisessä


Leipominen tekee minusta rallattajan, varsinkin kun kukaan ei ole kuulemassa. Kissat luimistivat korviaan, ja pojat jos kuulisivat pitäisivät nolona mutsina. Niin aina. Nytkin loruttelin Leipuri Hiivaa ja lastenloruja. Alla yksi esimerkki sinullekin. Meidän teinitkin taipuvat nauruun kutittelun myötä, joten kyllä leikki tiellä pitää, siinä missä leipäkin. Luenpa lisää ohjeista uusimmasta Kotiliedestä, jotta kehityn tarinankertojana sekä kokkaajana. Lue sinäkin!Leipomisloru ja leikki lapsille ja lapsenmielisille

"Leivon, leivon leipäsiä, simaisia, makosia"
( Kieritä lasta kevyesti makuulla edestakaisin, kuin vatkaisit taikinaa"

"Sipaisen voisulalla, kopaisen kananmunalla." (pitkiä kaarevia kevyitä hipaisuja pitkin ihoa ja vartaloa, päästä varpaisiin)

"Koristelen rusinoilla, sirottelen sokerilla."
(Pieniä sorminokkaisuja keholle, kuin kutituksia)

"Laitan uuniin, otan pois, maistan palasen, syön koko pullan."
 (Työnnät kevyesti pois, vedät takaisin, ikään kuin maistat sormenpäitä tai käsivartta, ja sitten lopuksi kutitat vatsasta kuin syöden koko pullan)

(Lähde vauvalorut)Lisää leivonnaisia  ja tarinoita Kotiliedestä

Postiluukusta kolahti uusin Kotilieden leivontalehti. Karjalanpiirakan ABC houkuttelee kokeilemaan. Ei kuitenkaan tänään. Kypsyttelen edelleen ajatusta piirakoiden teosta, ja se vaatii oikeanlaisen päivän, kuten meillä luovilla ihmisillä aina.Kuinkas sinulla luovuus kukkii tänään? Leivotko vai sisustatko? Onko työ joka vie, vai arki joka kuluttaa? Taittuuko Kokki Kolmosen ohjeet tänäänkin, vai onko edessäsi tyhjä paperi? Kerro tänne miltä tuntuu, kun leiväntekoon tarvitaan muutakin kuin jauhoja.Kun en blogaa, kuvitan Instaa, päivitän Facebookia, Pinterestiä ja Twitteriä, eli löydät minut myös täältä:
 https://kotiliesi.fi/blogit/
https://www.facebook.com/phannele7
 https://www.facebook.com/paivi.hujakka
https://www.instagram.com/phannele7/?hl=fi
https://twitter.com/PaiviTanninen
https://twitter.com/tanninen_paivi
https://fi.pinterest.com/phannele7/
https://plus.google.com/110045278659210168219/posts/KUgrrxLZcKj

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Koulutusmatkalla: Hotelli Korpilampi

Espoon Korpilampi Koulutusmatka Espoon Korpilammelle oli paluu menneisyyteen. Muistin hotellista ennestään vain ruskean sävyn. Hotelli K...