kotiliesi

keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Itsetehty kokopäivämenyy- Paahtopaisti, Pelmenit ja täytetyt patongit

Pelmenien kanssa tarjosin salaattia ja smetanaa.
Tänään ajattelin, että kokeilen kuinka helppoa tai vaikeaa on valmistaa itse Pelmenit. Viikonloppuna ruokamessuilla maistamani Ville Haapasalon Siperian herkut olivat maittavia, ja lähestulkoon suussa sulavia.

Koska Pyhämiestenpäivänä en ollut kotona ruokaa laittamassa, niin paahtopaisti tuli tällä kertaa arjen keskelle juhlaa tuomaan. Hyödynsin pelmenien keitinveden sipulit paahtopaistiannokseen lohkoperunoiden kera. Rakensin paahtopaistista myös välipalapatongit. Vihreää ja muita värisävyjä toivat tomaaattimix, kurkku ja salaatinlehdet.


Pelmenien valmistamisessa taikinan rakenne on tärkeä

 Pelmenien perustaikina on hyvin yksinkertainen
Taikinaohje:
4,1/2 dl vehnäajuhoja
1 dl vettä
1 tl suolaa ja
yksi kananmuna.

Aineet sekoitetaan keskenään ja taikinan annetaan seisoa noin 30minuuttia, jonka jälkeen taikina jaetaan kahteen osaana ja kaaviloidaan ohueksi levyksi. Täytteen voi valmistaa sillä aikaa kun taikina vetäytyy.


Oman maun mukaan on maustamisen salaisuus
Täyte:

Jauhelihaa
Paprikajauhetta
Valkosipulia
Pippuria
Suolaa

Ruskista jauheliha ja mausta oman makusi mukaan.


Täysikuusta puolikuuksi juomalasin avulla
Käytä juomalasia muotin tekoon, ja nosta nokare täytettä ympyrän keskelle. Paina reunat vastakkain napakasti, kuin kuun muotoon.


Kellumaan sekä sipulit, että valmiit pelmenit

Keitinliemeen voit laittaa laakerinlehteä, suuren sipulin kuorineen halkaistuna, maustepippuria kokonaisena, sekä suolaa. Kun liemi kiehuu nosta taikinanyytit liemeen, ja vähennä lämpöä hiukan. Kun pelmeni nousee keitinliemen pinnalle nosta se kauhalla tarjoiluvadille. 







Kun noudattaa ohjeita, eikä tee niin kuin minä tein, niin taikina onnistuu kyllä. 


Näinkin voi käydä: Tein ensin täytteen, ja unohdin taikinan vetäytymisohjeen. Näin ollen taikinasta tuli kaikkea muuta kuin kimmoisaa. Myös jauhoja oli liikaa,  joka teki taikinasta rikkonaisen, kuin tilkkutäkin.

Ja kun käytin juomalasia ympyrämuottina totesin, että taikina oli liian paksua, ja vaati hartiavoimia kaulinnassa jotta ohentuisi. Täytettä meni minimaalisen vähän, ehkä noin 1/2 tl pelmeniä kohden. Maku täytteessä oli hyvä, ja myös keitinvesi onnistui. Taikinakuori tuntui tahmealta ja paksulta hampaissa. Ihan täysosumaa ei siis ensimmäisellä kerralla omista pelmeneistäni tullut, mutta "kyllä niitä syö ennemmin kuin selkäänsä ottaa"(vanha sanonta). 




Paahtopaistista on moneksi

Mehevää punaista lihaa

Paahtopaistiksi tarkoitetun lihan nostin hetkeksi jääkaapista lämpimään, ja ruskistin nopeasti kuumalla paistinpannulla. Hieroin pintaan sekä suolaa, että mustapippuria ja laitoin 125c uuniin noin reiluksi tunniksi. 

Nostaessami paahtopaistin uunista ja leikatessani sisälihan näkyviin, totesin sekä värin, verevyyden, että mehevyyden olevan juuri sellaisen kuin murean paahtopaistin kuuluukin olla. Minulla on tullut paahtopaistin valmistamiseen sellainen näppituntuma vuosien saatossa, joten tarkkaa ohjetta en voi siten paremmin määritellä.


Foliossa viihtyvä ja vetäytyvä paahtopaisti

Täytetyt patongit ovat ruokaisa välipala
Kun paahtopaisti vetäytyi foliossa valmistin suuresta patongisa kaksi välipalaa. Jaoin patongin kahtia ja halkaisin patongit. Laitoin patonkien sisään kurkkua, tomaattia, salaatinlehtiä, persiljaa, majoneesia ja lopuksi paahtopaistia. Kiedoin patongit folioon ja laitoin jääkaappiin odottamaan jälkikasvun kotiutumista koulusta.



Lohkoperunat on luxusta ja perusruokaa

 Lohkoperunat tein pilkkomalla perunat neljään osaan. Maustoin öljyllä, paprikalla, pippurilla ja suolalla. Uunissa perunat olivat noin tunnin 200c, kunnes ruskistuivat päältä ja olivat pehmeitä sisältä. Perunalajikkeesta riippuu paljolti toimiiko tunnin kypsennysaika. Yleisperuna toimii aika hyvin.

Lohkoperunat uunissa


Paahtopaistiannoslautanen


 Pikkumakean nälkään kaakao kermavaahdolla

Pikkumakean nälkään valmistin maitojauheesta maitokaakaon ja sokerilla maustetetun kermavaahdon. Yksinkertaista ja helppoa. Sotketaan vain ainesosia sekaisin. Ensin 2rkl maitojauhetta, 2-4dl vettä, jotta saadaan maitoa. Ja kaakaojauhe 2rkl vasta valmistettuun maitoon. Kerma vatkataan vaahdoksi ja lisätään sokeri. Nonparelleja koristeeksi.

Yksinkertainen ja helppo jälkiruoka

Jos haluat tietää herkullisista jälkiruoka vaihtoehdoista lisää, kurkistapa vaikka täältä: https://kaakaokermavaahdolla.blogspot.fi/


Kuinkas sinun menusi tänään syntyi? Oliko kiireistä, vai ehditkö rauhassa miettiä? Arkiherkkusi voit kertoa tänne.



Käy tykkäämässä, sillä kun en blogaa, kuvitan Instaa, päivitän Facebookia, Pinterestiä ja Twitteriä, eli löydät minut myös täältä:
 https://kotiliesi.fi/blogit/
https://www.facebook.com/phannele7
 https://www.facebook.com/paivi.hujakka
https://www.instagram.com/phannele7/?hl=fi
https://twitter.com/PaiviTanninen
https://twitter.com/tanninen_paivi
https://fi.pinterest.com/phannele7/
https://plus.google.com/110045278659210168219/posts/KUgrrxLZcKj




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Koulutusmatkalla: Hotelli Korpilampi

Espoon Korpilampi Koulutusmatka Espoon Korpilammelle oli paluu menneisyyteen. Muistin hotellista ennestään vain ruskean sävyn. Hotelli K...