kotiliesi

perjantai 24. marraskuuta 2017

Itsetehtyä:pullotettu jouluglögi

Jouluntunnelman luo tuoksut ja kynttilät
Tällä viikolla päätin kokeilla onnistunko juustokakun ja glögin valmistuksessa. Kumpainenkin laji on yleensä tullut nautittua valmiiksi tehtynä, joko vieraisilla, tai kaupasta ostettuna.

Tänään kerron kuinka glögi onnistui. Flunssa paholainen vain yritti sotkea kuvioita, silti glögit saatiin valmiiksi ja auttamaan sairasvuoteella olevia.

Jokavuotinen syysflunssa iskee juuri ennen joulua



Mistä alkaisin

Ensi alkuun selailin erilaisia ohjeita sekä keittokirjoista, että Internetistä. Vaihtoehtoja oli lukuisia. Sekä juustokakuille, että glögeille, piti vain löytää sopiva. Lopunkaiken räätälöin itse lopputuloksen glögeistä, ja päädyin äitini antamaan Valion juustokakkureseptiin.

Nollasta kun lähtee, on parempi tehdä ensin helpon kautta. Täytyy kokeilla toimiiko yritys, erehdys ja onnistuminen. Tässä kohtaa olen itseni kanssa taistelutantereella. Suorittajaluonteeni tahtoo ottaa ylivallan ja väittää, ettei mikään muu riitä kuin täydellinen. Ja sehän ei pidä paikkaansa. Riittää, kun aloittaa, taistelee ja tekee loppuun aloittamansa. Niinpä aloitin.

Alkosta viinitietoa

Päätin poiketa seuraavaksi lähimpään Alkoon ja ottaa selvää mikä viini sopii alkoholipitoisen glögin pohjaksi. Koska budjettini on rajallinen, mietin edullista vaihtoehtoa. Ns.kyykkyhylly notkautti polvilleen. Edulliset punaviinit joutuivat vertailuun. Etsin mausteista juomaa.

Alkossa minua asiakaspalveli Jaana, joka kertoi lopulta enemmänkin vaihtoehtoja kuinka erilaisia glögipohjia voisi valmistaa. Voisin tehdä suklaalakritsaista- tai hedelmäpohjaista, lisätä kirkasta viinaa, kaakaominttuviinasta tuttua minttuistakin oli tarjolla, konjakistakin saisi hyvän silauksen, tai voisin kokeilla tehdä vaikka Jägermaisterista energisen voimajuoman.

Pää meni pyörälle nimistä ja ehdotuksista, mutta ymmärsin luoda kontaktin asiantuntijaan ja kertoa kuka olin, ja mitä aion tehdä. Jatkossa hyvästä viiniasiantuntijasta on apua. Tarkoistushan on, että kehityn myös juomapuolessa, kuten ruoanlaitossakin. Ehkä jonakin päivänä osaan yhdistellä juomat nimineen hyvän ruoan kanssa ja olen keittiössä kuin kala vedessä.

Itsetehdyn glögin valmistus vaatii uutteen ja makusiirapin

Uutteesta glögiksi 

Alkoholipitoisen glögin uutteen valmistaminen oli lopulta helppoa, vaikka en ensin tiennyt edes mitä sana uute tarkoittaa. Jotakin imeytymisen kaltaista oletin. Joku keittiönero siellä nyt pudistelee päätään, että voiko tällaisia asioita olla tietämättä. Kyllä voi, ja vielä tällä iällä. Kaikki eivät syntyneet soppalusikka kädessä ja oppineet äidinmaidosta keittiöihmeitä.

Koska kaapistani löytyi iskemätön glögimaustepussi päätin hyötykäyttää sen uutteen maustamiseen. Ostamastani Portviinistä tein pohjan uutteelle ja laitoin jääkaappiin yön ylitse muhimaan.


Maistoin portviiniä ja mieleeni tulvivat muistot kreikasta 90-luvulta


Portviinista uute

2dl portviiniä
2 kanelitankoa
oman maun mukaan glögimaustetta.

Pidän mausteisesta punaviinistä, kuten myös glögistä. Päättelin, että jos haluan mausteisen glögin, on mausteita oltava myös uutteessa enemmän. Niinpä kippasin suurehkon kourallisen glögimaustetta portviinin sekaan ja painelin mausteet syvälle nesteeseen. Kansi päälle ja yöksi jääkaappiin. Glögimausteet voi myös eritellä, ostaa kokonaisina ja lisätä uutteeseen.

Glögimausteita ovat mm:

Tähtianis
Kanelitanko
Inkivääri
Neilikka
Kardemumma
Vihreä kardemumma
Pomeranssinkuori


Makuliemi näytti tällaiselta

Seuraavana päivänä siivilöin portviinin eroon maustesilpusta ja lisäsin juoman sekaan punaviinin. Laitoin juoman hellalle ja lisäsin sokerin. Otin glögin hellalta juuri kun ensimmäiset kiehahduskuplat nousivat pintaan. Kaadoin nesteen erilliseen glögille tarkoitettuun kynttilälämmityksellä toimivaan tarjoilumaljaan. Sytytin kynttilät ja lisäsin glögiin vielä rusinat lisämakua antamaan. 

Maistaessani glögiä tunnistin hennosti terästetyn, tumman ja mausteisen glögimäisen maun. Flunssajuomaksikin oikein sopiva lääkeglögi. Ei kun pulloon piiloon. Glögi saattaa säilyä viikon, mutta saattaa tulla aiemminkin käyttöön otetuksi. Alkon laskurin avulla selvitin, että prosentteja glögissä saattoi olla 14,3%.


Glögi terästetty

2dl uutettua portviiniä
pullollinen punaviiniä
1,5dl sokeria
1dl rusinoita


Viinit:
Blandy´s Santa Luzia Madeira
10,98 € (0,375 l) 19%
Mausteinen,paahteinen, rusinainen, taatelinen, hedelmäinen, hapokas.

Tarapaca Santa Cecilia Cabernet Sauvignon 2017
6,99 € (0,75 l) 13%
Keskitäyteläinen, tummasävytteinen ja mustaherukkainen, paahteinenkin, taatelinen

Portviiniä ja punaviiniä- alkoholillinen glögi


Maku kohdallaan

Seuraavaksi ryhdyin koluamaan kaupoista sopivia aineita alkoholittoman glögin valmistukseen. Vaihdevuosi-ikäistä ei pitäisi päästää kauppaan. Mikään ei nimittäin kelpaa. Mustaherukkamehun hinta sai Pirkkatuotteenakin äksyilemään kaupantekohetkellä. Murisin myös sitä, ettei lähimarketista löytynyt Tähtianista. Ja sehän kostautui.

Polvillaan maustehyllyjen edessä touhunnut mies kuuli tuhinani ja nousi seisomaan esitellen itsensä erään maustemerkin edustajaksi. Hän sanoi kysyvänsä kauppiaalta eikö tuotetta ole tilattu, sillä heidän tuotemerkkiinsä kyllä kuului kyseinen mauste. Täydet pisteet miehelle siitä, että toimi eikä vain puhunut lämpimikseen. Ja minäkin osasin pitää suuni lopun aikaa supussa.

Alkoholittomaan glögiin tein ensin makusiirapin. Ohje on suuntaa antava, koska vasta testasin glögin maustamista.


Makusiirappi

2-5dl omenamehu
1,5-2 dl fariinisokeria
ripaus chiliä
Kanelitanko
Glögimausteita oman maun mukaan

Kiehautin veden, sekoitin fariinisokerin. Kun neste oli jäähtynyt lisäsin mausteet, noin 1dl glögimaustetta. Annoin maustua, siivilöin nesteen glögimausteista, ja pullotin makusiirapin. Itse glögiin lisäsin vettä ja mustaherukkamehua.

Pari suurehkoa hyppysellistä glögimaustetta makusiirapin luomiseen
Glögi alkoholiton

2-4 dl Makusiirappia
2dl Mustaherukkamehua
1dl Vettä

Laitoin nesteen liedelle. Juuri ennen kiehumapistettä otin pois liedeltä. Päätin testata juomaa jälkikasvulla. Keskimmäinen pojistani totesi maistaessaan, että glögi maistui aidolta. Myös tuoksu oli oikea. Onnistumisen kokemus oli siinä.

Mustaherukkamehu-  alkoholiton glögi

Lopuksi: Näin onnellisesti päättyi glöginteko joulun tunnelmia luodessa. Juustokakkukin onnistui ensikertalaiselta suhteellisen hyvin. Ulkonäköä joutuu vielä parantelemaan, mutta komeus pysyi kasassa, ja kelpasi juustokakuista tykkääville. Kuvan löydät instasta: https://www.instagram.com/phannele7/?hl=fi

Vielä on edessä piparinpaistoa, tortunleipomista, kuivakakkujen väkertämistä ja uusien aluevaltausten etsimistä. Itsetehtynä alusta loppuun tietenkin.

Ensi viikolla tyttäreni juhlii 21vuotis päiviään luonani, ja lupasin hänelle pikkujoulutarjottavat. Katsotaan mitä sinne kehittelen. Perinnelaatikot jo paistoin pakastimeen, mutta ehkä jotakin uutta pitäisi olla. Vaikka tällaisia: http://www.piparkakkutalonakka.fi/2017/11/vihrea-kuula-piparkakut.html


 
Täältä löytyi mielenkiintoisia makusiirappeja vähän joka lähtöön.https://www.dansukker.fi/fi/inspiroidu/juomat/omatekoinen-makusiirappi-maustaa-kuumat-juomat.aspx
 Glögi voi olla myös vaalea. Tässä ohje:https://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/vaalea-glogi


Kuinkas sinun jouluvalmistelusi sujuvat? Joko tanssii tähdet pipareissa, ja tontut kakuissa. Kurkkiiko joulupukki ikkunoissa, tonttumuori riisipuurossa? Vai vietetäänkö luonasi joulua laisinkaan? Karkuun ulkomaan kamaralle? Kerro toki tunnelmiasi tänne.




Kun en blogaa, kuvitan Instaa, päivitän Facebookia, Pinterestiä ja Twitteriä, eli löydät minut myös täältä:
 https://kotiliesi.fi/blogit/
https://www.facebook.com/phannele7
 https://www.facebook.com/paivi.hujakka
https://www.instagram.com/phannele7/?hl=fi
https://twitter.com/PaiviTanninen
https://twitter.com/tanninen_paivi
https://fi.pinterest.com/phannele7/
https://plus.google.com/110045278659210168219/posts/KUgrrxLZcKj




Edit: lukihäiriöisen kirjoitusvirheet.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Koulutusmatkalla: Hotelli Korpilampi

Espoon Korpilampi Koulutusmatka Espoon Korpilammelle oli paluu menneisyyteen. Muistin hotellista ennestään vain ruskean sävyn. Hotelli K...