kotiliesi

torstai 30. marraskuuta 2017

Joulupöytään: Persimonherkku ja Raejuustovuoka

Persimonherkku luumurahkan tilalle
Raejuustovuoan voi tehdä myös suolaisena
Kotilieden pyynnöstä testasin uutta joulupöytään: Persimonrahka ja Raejuustovuoka.
Kaksi jälkiruokaa joista makeampi, ja hieman miedompi heille jotka eivät niin persoja makealle ole.
Kokeile ja ihastu! Bon apetit!


Raejuustosta voi tehdä makean vuoan

Raejuustovuoka osui silmiini noin kuukausi sitten ruotsalaisen kaverin sivuilta. Kiitos, tack så mycket, Katja. Ensin etsin vuoalle suomennosta, sen jälkeen vastaavaa suomalaista reseptiä internetistä. Löysinkin aika monta, mutta vain yhden sopivan. Loput olivat suolaisia versioita.

Testaamani raejuustovuoka on makea, vie oikeasti kielen mennessään, ja on hyvä makeannälän sammuttaja, tai ateriajuhlan viimeinen palanpainike. Voisin kuvitella jonkun kuivan, kylmän valkoviinin tai kuplivan vastapainoksi.

Raejuustovuoka:

400g raejuustoa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
3 munaa 
100g mantelirouhetta 
1 dl maitoa
1 dl kermaa 

Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot varovasti sekoittaen, sekä loput aineet. 175c, keskitaso, 45-60 min. Valmis vuoka kun ruskea pinta ja tikkuun ei jää taikinaa. Virallisessa ohjeessa suositeltiin käyttämään mansikoita vuoan kanssa. Käytin suuntaa antavana ohjeena tätä: https://www.ideakeittio.fi/reseptit/raejuustovuoka

Suolainen raejuustovuoka täältä:
https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/50372/Kasvis-raejuustovuoka/
Raejuustovuoan taikina on nestemäinen



Valmis vuoka on makea ja rakeinen



Persimonista uusi luumu

Joulupöydässä on usein perinteinen luumurahka. Tänä vuonna vaihtoehtona voisi olla vaikka testaamani persimonherkku. Persimonin luumumaisen maun tuo mielestäni parhaiten esiin jouluiset mausteet, esimerkiksi piparkakkuun tarkoitetut.  Siksi lisäsin niitä oman pääni mukaan. Eikä rahka ole muutenkaan perinteisesti valmistettu. Lopputulos oli mieto makeudeltaan, pehmeä, luumumainen ja aavistus joulua piparimausteilla.


Persimonrahka on mieto ja luumumainen maultaan
Persimonherkku:
 3 kypsää persimonhedelmää
2 dl kermaa
200-400g rahkaa
250g luonnonjogurttia
2 tl piparkakkumaustetta
0,5 tl kardemummaa
0,5 dl sokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sokeri ja loput aineet, sekoita. Koristele piparilla ja mantelirouheella. Persimonherkuun en käyttänyt erikseen ohjeita. 

Löydät täältä lisää persimonista valmistettavia jälkiruokia:
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/persimonrahka





Joulua odotellessa voit käydä tsekkaamassa blogeja myös Ruusumäeltä. Tartu myös arvontaan: http://omituinenpieniperhe.blogspot.fi/2017/11/blogiarvonta.html?m=1

Onko joululistalla jo luumut ja hedelmät. Omenat ja viikunat. Oletko pohtinut menua tälle vuodelle? Perinteitä vai uusia makuja, kenties aivan uusi, moderni joulu? Kerro oma jouluinen herkkusi tänne.


Kun en blogaa, kuvitan Instaa, päivitän Facebookia, Pinterestiä ja Twitteriä, eli löydät minut myös täältä:
 https://kotiliesi.fi/blogit/
https://www.facebook.com/phannele7
 https://www.facebook.com/paivi.hujakka
https://www.instagram.com/phannele7/?hl=fi
https://twitter.com/PaiviTanninen
https://twitter.com/tanninen_paivi
https://fi.pinterest.com/phannele7/
https://plus.google.com/110045278659210168219/posts/KUgrrxLZcKj




Edit: lukihäiriöisen kirjoitusvirheet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Koulutusmatkalla: Hotelli Korpilampi

Espoon Korpilampi Koulutusmatka Espoon Korpilammelle oli paluu menneisyyteen. Muistin hotellista ennestään vain ruskean sävyn. Hotelli K...