kotiliesi

keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Kerro meille tarjotin, mikä ruoka on mieleisin


Tämän päivän ruokaa miettiessäni olen uuden edessä. Umpikujassa. Poikien mielestä viimeisen kahden kuukauden yltäkylläisyyden aikana on syöty tarpeeksi kalaa, kanaa, lihaa ja eineksiä. Edes herkut eivät maistu. Välipalatkin menevät uusiksi.

Ehdotin siirtymistä kasvisruokaan ja keittoihin. Aamutv:n ohjelmassakin haastateltiin nuoria kasvissyöjiä vakaumuksestaan.

Toinen pojista ei innostunut keitoista, ja kasvisruokakin jäi kurkku-salaatti linjalle. Hmmnn. Mikä siis neuvoksi. Selailin blogeja, Instagramia ja ruokalehtiä. Jospa apu löytyisi sieltä.

Aamupalaksi tein kaurapuuroa, ja päätin että kauppakassiin solahtaa tänään myös ruisjauhoja ja mannaryynejä. Kokeillaan jonakin päivänä savolaista perinnettä Uutispuuroa eli ruishuttua. Sopii toimittajan työnkuvaankin oikein hyvin. Ohje täällä: https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/35295/Uutispuuroa/Lounasta miettiessä päädyn jauhelihakeittoon. Kalakeittoakaan ei ole ollut aikoihin. Mielessä kummittelee myös Cowboykeiton ohje.

Kaivan keittokirjoja esiin, ja mietin, että jos tekisinkin karjalanpiirakoita. Niillä täyttyy vatsa, ja ovat tuoreina parhainta herkkua. Harvinaista meillä itsetehtynä.

Jos osaisin tekisin kalakukon. Mummoni, äitini ja enoni olivat ja ovat osaajia, itse en ole edes kokeillut. Jokin aina jarruttaa. Ehkä epäonnistumisen pelko. Ei ole sitä oikeaa leivinuuniakaan. Tosin osaisinko käyttääkään. Lihapiirakan voisin kyllä tehdä sähköhellan uunissa pellille, samoin rieskaa. Erilaista syötävää keiton kanssa. No, jään miettimään.
Yltakylläisyydessä on se hyvä puoli, että vatsa on täynnä, joskus jopa liikaakin. Huono puoli taas on se, että joka päivä tuntuu juhlalta, ja silloin ei osaa arvostaa sitä oikeaa juhlapäivää. Joulu on kerran vuodessa ja se riittää, jos se olisi joka päivä menettäisi se merkityksensä.

Meillä on ollut nyt niin yltäkylläinen olotila, että alamme kaivata takaisin arkeen. Mikä ei tarkoita sitä, että pitäisi lakata syömästä tai vajota pinnan alle uudestaan. Meidän on vain opittava kohtuus, ja keskityttävä olennaiseen, eli arkiruokaan. Joillekin se on itsestäänselvyys, mutta ei meidän perheessä. Ehkä se johtuu osittain minun luonteenpiirteestäni, joka on ollut varsin mustavalkoinen. Sellainen "kaikki tai ei mitään" -asenne.

Marilyn Monroen sanotaan sanoneen: "Jos olisin noudattanut kaikkia sääntöjä, en olisi koskaan edennyt missään". Saatan allekirjoittaa saman. Jos olisin aina totellut ja pyrkinyt miellyttämään toisia olisin yhä tiellä jossa tyytymättömyys kukkisi jossakin syvällä pinnan alla. Kukkii se välillä nytkin, mutta laitan sen vaihdevuosioireiden piikkiin. Saan laittaa, olen siinä iässä.

Niinpä nyt opettelen kuten aina ennenkin, kantapään kautta, soveltamaan ruoanlaittoa kohtuudella arkeen sopivaksi. Nautin juhlista erikseen silloin, kun kohdalle osuvat. Kuten silloin ennen vanhaan, kun pyhäpäivät vielä olivat pyhiä, kaupat suljettuina ja juhla todellakin tuntui pyhältä. Sapatti sapatilta. Elämä ylipäätään maistui välillä herkulliselta, eikä hiekkapaperilta.

Nyt tulikin mieleeni, että voisihan sitä tehdä vaikka risottoa ruoaksi. Tämäkin probleema ratkaistu.  Ohjeita risottoon löytyy moneen lähtöön, eräskin lajitelmä täällä: https://www.valio.fi/reseptit/ryhmat/risotot/Mitäs teillä tänään syödään? Kuinkas sinun arkesi tänään kulkee? Tuntuuko työläältä, vai sujuuko leikiten? Maistuuko ruoka paremmalta arkena vai viikonloppuna? Vietätkö juhlapäiviä? Mikä olikaan sinun herkkusi arkena, mikä pyhänä? Kerro toki tänne.


Kun en blogaa, kuvitan Instaa, päivitän Facebookia, Pinterestiä ja Twitteriä, eli löydät minut myös täältä:
 https://kotiliesi.fi/blogit/
https://www.facebook.com/phannele7
 https://www.facebook.com/paivi.hujakka
https://www.instagram.com/phannele7/?hl=fi
https://twitter.com/PaiviTanninen
https://twitter.com/tanninen_paivi
https://fi.pinterest.com/phannele7/
https://plus.google.com/110045278659210168219/posts/KUgrrxLZcKj
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kokkikoulun keittiöviikot alkoivat

Juustoiset juurespihvit Kokkikoulun keittiöviikot kännistyivät. Pääsimme valmistamaan kasvisruokia oikeaoppisesti. Proteiinit ja vitami...