kotiliesi

keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Piimäkakun rinnakkaistodellisuus

Kaunis on kakku katsellaTänään ajttelin kokeilla perinteistä Piimäkakkua. Helppoa ja nopeatekoista. Totesin pian alun olleen liian helppo, sillä keskenkaiken tapahtui uunissa kaaos, ja kakku paljasti rinnakkaistodellisuutensa. Tiedättehän rinnakkaistodellisuuden, sen toisen puolen meistä jokaisesta. Minulla on pimeä puoleni, mutta en tiennyt, että kakuillakin on. Piimäkakku paljasti omansa.

Lue kuinka kaikki tapahtui:Piimäkakku:

200g sulatettua margariinia
6 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
(3 dl rusinoita) nämä jätin kokonaan pois
3 dl piimää (piimän tilalle kävi myös ranskankerma)
2 dl siirappia


Sekoita vain kaikki aineet keskenään, ja kippaa seos voideltuun ja korppujauhoitettuun rengasvuokaan. Kakku muhimaan uuniin alatasolle noin 60minuutiksi, 175c.
Piimäkakun virallinen ohje, jonka löysin täältä: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/mummun-piimakakku:


Sinne meni uuniin ruskettumaan

Kuinkas meille kävi: Piimäkakku oli todellakin helppo valmistaa. Sovelsin hieman omiani, kuten aina kun jokin ei täsmää niin tarkkaan. Esimerkiksi ruokakaapin sisältö.

Meillä sinnepäin ihmisillä on konstimme kuten kaikilla taiteilijoilla, onpa sitten ruoanlaittaja tai kivenveistäjä, muusikoista puhumattakaan. Tulkinta on vapaa ja lopputuloshan vasta selventää onnistuiko tuotos vai ei. Kriitikon sana painaa.

Taikina on makeaa ja vaaleanruskeaa

Piimäkakku on kiitollinen kaikesta mistä muokkautuu

Juokseva margariini suoraan pullosta korvasi jäähdytetyn margariinin. Piimää ei ollut riittävästi purkissa, joten kaivoin kaapista loput ranskankerman ja sain tarvittavan määrän hapanta joukkoon.

Siirapin kanssa oli käydä ohraisesti. Vaalea tärkkelys oli alkanut kovettua tetran pohjalle, joten apuun täytyi ottaa juoksevaksi tarkoitettu tumma siirappi. Loppu hyvin, kaikki hyvin taikina saostui niin kuin pitikin eikä ehtinyt sitkeäksi asti.

Rusinat jätin taikinasta suosiolla pois, sillä kukaan ei meidän perheessä niistä erikoisemmin ruoassa ja leipomuksissa välitä. Rusinat syödään rusinoina ja juodaan koristeina jouluglögissä ja vappusimassa.

Kaaos uunissa ja rinnakkaistodellisuus mielessä

Tuoksu joka alkoi huoneistossamme tulvia oli jouluinen. Koska tänä vuonna en ole ollut aktivisti joulunlaiton suhteen muistutti tuo ympärilläni tulvahteleva hajukaari, että pikkujouluaikaa eletään, ja piparienkin valmistus on pian käsillä. Seurasin tuoksuvanaa kohti uuninluukkua ja tyrmistyin:

Yleensä skumppapullo on se joka kuohahtaa, mutta meillä se oli piimäkakku joka tykkäsi suhahtaa kakkuvuoan reunojen ylitse. Taikinassa taisi olla taikajauhoja, tai sitten piimäkakun pimeä puoli ei kestänyt kuumaa pätsiä.

Sihahtelin siinä hetken minäkin taikinaryöppyä katsoessani. Lopulta päätin ottaa lusikan ja maistaa pellille valunutta osaa.

Onneksi oli alustastia alla, kun piimäkakku päätti laskea alleen

Taikina oli makeaa ja keskenkasvuista vielä siinä vaiheessa (n 45min). Mietin oliko helppous sittenkään totta omalla kohdalla. Ainakaan ei mennyt ihan kuten Strömsössä.

Lieneekö ollut liian pieni vuoka, liian iso taikina, vai ranskankerma alkanut soodan kanssa iloitella keskenään. Melkein näytti siltä, että kakusta oli tulossa isomman luokan pannukakku. Vai mitä olet mieltä?


Piimäkakulla oli salainen puolensa

Lopputulos: Kokeilin useamman kerran tikulla onko taikina kypsää, irtoaako tikkuun tahmeaa. Lopulta tikku oli useammastakin kohdasta kokeiltuna kuiva, ja saatoin ottaa kakun uunista. (75min)

Kakku irtosi helposti myös vuoasta, mutta tuntui höttöiseltä. Kevyeltä kantaa. Myös sisus näytti liian tummalta. Maku oli hieman liian mieto makeudeltaan minun suuhuni, mutta keskimmäinen poikani ahmaisi kakkupalan suuhunsa mukisematta, ja totesi hyvää, mutta hieman tahmeaa olevan. Siinä keikkuu kakku nyt raa´an ja kypsän välimaastossa luulisin.

Voin vain toivoa, että kakku paranee vanhetessaan, kuten kuivakakuilla on tapana tehdä. Piimäkakun ei tietojeni mukaan pitäisi edes mennä pilalle, mutta vannomaan en voi mennä. Täytyy toivoa sitäkin, ettei kukaan saa vatsanväänteitä ensiyöksi, sillä tiedän kuopuksenkin tarttuvan kakunpalaan kun alamme katsella tv-sarjaa 80-luvun rinnakkaistodellisuudesta.


Hieman on silkkoa sisältäKuinkas sinulta piimäkakku luonnistuu? Vai olisiko listalla sittenkin tiikerikakku tai jokin muu perinneherkku? Ovatko ohjeet hukassa, vai vaihtoehtoja liian paljon? Kärsitkö kenties erikoisruokavalioiden vähäisestä määrästä herkkuosastolla. Tässä oiva apu siihen:
http://ihantolalta.blogspot.fi/2017/11/porkkana-persimon-nakukakku-gluteeniton.html
Kun en blogaa, kuvitan Instaa, päivitän Facebookia, Pinterestiä ja Twitteriä, eli löydät minut myös täältä:
 https://kotiliesi.fi/blogit/
https://www.facebook.com/phannele7
 https://www.facebook.com/paivi.hujakka
https://www.instagram.com/phannele7/?hl=fi
https://twitter.com/PaiviTanninen
https://twitter.com/tanninen_paivi
https://fi.pinterest.com/phannele7/
https://plus.google.com/110045278659210168219/posts/KUgrrxLZcKj

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Koulutusmatkalla: Hotelli Korpilampi

Espoon Korpilampi Koulutusmatka Espoon Korpilammelle oli paluu menneisyyteen. Muistin hotellista ennestään vain ruskean sävyn. Hotelli K...