kotiliesi

tiistai 12. joulukuuta 2017

Itsetehtyä: Kotikutoinen hernesoppa

Valmis hernekeitto näyttää tältä
Tänään on luminen, sateinen päivä, jolloin omatekoinen hernesoppa on paikallaan. Kuuma keitto lämmittää kotiinpalaavaa koululaista. Yleensä hernekeittoa syödään joulun jälkeen ja ainakin viimeistään helmikuussa laskiaisen aikaan.

Meillä on tapana kokoontua hernerokalle ja laskiaispullalle perinteisesti äitini luokse. Koska äitini on alan ammattilainen, ja osaa todellakin kokata, niin makukin on ruoassa parasta A-luokkaa. Perinteet yritän säilyttää, mutta samaa makua en pysty lupaamaan.


Herneet liotettiin kylmässä vedessä yön yli
 Hernekeitto

500g herneitä
1-2l vettä
suolaa/lihalimikuutio
timjamia
meiramia
sinappia
lihaa/luuta (vaikka kinkusta jäänyt potka)

Liota huuhdellut herneet kylmässä vedessä yön yli. Kiehauta sitten vesi ja anna herneiden pehmetä, lisää lihaisat luut, ja lopuksi sinappi ja mausteet. Kun keitto alkaa saostua ja herneet ovat täysin pehmeät on keitto valmis. Luun voi ottaa keitosta, ja irrottaa siitä lihat keiton sekaan. Myös purkkilihaa voi käyttää. Tarkkaile, ettei vesi vähene liikaa, sillä hernerokkakin voi palaa pohjaan. Mausteita voi käyttää oman maun mukaan.

 Instagramista löydät videon jonka tein hernerokkaa laittaessani:https://www.instagram.com/phannele7/?hl=fi

Jatkossa tubetan ja vlogaan myös Youtubessa Citymamman roolissa, ja aiheena ei ole aina pelkkä ruoka: https://www.youtube.com/watch?v=Et1bspYeMjg


Makua antamaan esipaistetut kylkilihapalat

Lopputulos: Herneet pehmenivät lopunkaiken aika nopeasti, ja vettä jouduin lisäämään sekä tarkistamaan mausteet pari kertaa. Maku oli tällä kertaa kohdillaan, vaikka liha ei aivan helposti luista irronnut. Maukasta ja muhevaa sanoisin, makunystyröideni perusteella.

Hernekeiton seassa muhivat myös kylkilihat

 Joulu lähenee ja pidot sen myötä paranee. Ainakin suuressa osaa talouksia, mutta paljon on myös talouksia joissa ruoka on sitä mitä arkenakin, jos edes sitä. Meillä ruokalista menee uusiksi, ja katsotaan mitä aikaan saadaan. Uskoisin kyllä, että syödäksemme saamme kuitenkin.

Kuinka sinä joulusi vietät, yltäkylläisesti vai uusia suunnitelmia tehden? Kruunun jalokivet loistavat kristalleissa, pöydät notkuvat mainosten malliin, ja pikku Irisrukka katsoo ikkunasta, vai oliko se sittenkin tulitikkutyttö. Vai onko viimeinen leipäkäntty kädessäsi ja annat vastaantulijalle joka tenupullonsa lumihankeen kadotti, tarjoatko kulkijalle yösijan ja kynttilän lämmön, annat tarvitsevalle vaikka itse jäisit ilman. Mikä olikaan Joulun Sanoma?Kun en blogaa, kuvitan Instaa, päivitän Facebookia, Pinterestiä ja Twitteriä, eli löydät minut myös täältä:
 https://kotiliesi.fi/blogit/
https://www.youtube.com/watch?v=Et1bspYeMjg
https://www.facebook.com/phannele7
 https://www.facebook.com/paivi.hujakka
https://www.instagram.com/phannele7/?hl=fi
https://twitter.com/PaiviTanninen
https://twitter.com/tanninen_paivi
https://fi.pinterest.com/phannele7/
https://plus.google.com/110045278659210168219/posts/KUgrrxLZcKj
Edit: lukihäiriöisen kirjoitusvirheet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kokkikoulun työharjoittelu lähestyy

Virkistävän vihreä väri tässä sopassa Vichypullon sisältö kuohahtaa jälleen kohti korkeuksia, kun unohdan, että kauppareissun jälkeen ei...