kotiliesi

maanantai 22. tammikuuta 2018

Laskiaisen muistorikas pulla


Perinteiset laskiaispullat
Tänään tarinoin laskiaisesta, pianhan on helmikuu. Ainakin laskiaispullat ja Runebergin tortut koristavat jo kauppojen hyllyjä. Tosin niin näkyi olevan mämmitkin ajoissa näkyvillä. Jätän kuitenkin pääsiäisen tarinat tuonnemmaksi kevääseen.

Kävin tänään ensin työpaikkahaastattelussa, sitten äänestämässä,  ja lopuksi leipää ostamassa. Kotona päätin ennakoida mäenlaskun vuosipäivän. Herkutella ennakkoäänestyksen kunniaksi. Laskiaisen ajattelu vei mietteet menneeseen.


Pulkkamäki ja kuuma kaakao

Laskiaiseen liittyy paljon muistoja: Lasten ollessa pieniä mentiin pulkkamäkeen. Ollessani itse koululainen hiihdettiin läheiseen metsään retkelle, ja saatiin kuumaa kaakaota ja tuoretta pullaa läheisessä maatalossa. Kotona tehtiin myös pullaa ja laitettiin kermaa väliin mansikkahillon kera. Itse pidin enemmän mantelimassasta, ja kaupan valmispullasta tulikin traditiohankinta myöhempinä vuosina.

Mantelimassa vei makuhermoni taivaisiin, mutta paras laskiaispulla mitä olen maistanut kotikutoisten lisäksi, on ruotsin malli. Sellainen kokonainen laskiaispullakakku. Niin pehmeää ja höttöistä, että njammmmnjamm, vei kielen mennessään. Se valmiskakku oli kaupasta, mutta löysin muutaman reseptin myös internetistä. Ajattelin jonakin päivänä kokeilla. Kokeile sinä vaikka tätä reseptiä ensin. https://kotiliesi.fi/resepti/laskiaiskakku-kotitekoisella-nutellalla/

Ruotsalaisen kahvila Vete-Kattenin herkullinen laskiaispulla Tukholmassa


Äitimamma leipoi pullat

Pohdin taannoin, että kuinka tänä vuonna toteuttaisin kermaisen pullaherkun teon. Liekö telepatia toiminut, vai sattuman sanelemaa, joka tapauksessa äitini ilmestyi kuopuksen syntymäpäiville kainalossaan valmiiksi leivotut pullat, kermapurkki ja kaksi erilaista hilloa.

Pojille kelpasi mummin pulla kermalla ja ilman, joten laskiaisen ennakkoherkku oli tänään makeaa mahan täydeltä, ja syntyi ikään kuin yhteistyöllä. Laitoin osaan mansikkahilloa väliin, ja osaan jotakin uutta: Omenavaniljahillo sopi hyvin pullan täytteeksi, kokeile vaikka, ellet ole allerginen kyseiselle tuotteelle.

Perinteiset pullat syntyvät vaikka tällä ohjeella: https://www.valio.fi/reseptit/laskiaispullat/


Kuinkas sinun laskiaispullasi kohoaa? Lasketko mäkeä suksilla, vai antaako kerma vauhtia pulkkamäkeen? Kerro paras laskiaismuistosi. 

Löydät minut myös muilta sosiaalisen median kanavilta. Instagramia päivitän aktiivisimmin. Käy kurkkaamassa. https://www.instagram.com/phannele7/?hl=fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Koulutusmatkalla: Hotelli Korpilampi

Espoon Korpilampi Koulutusmatka Espoon Korpilammelle oli paluu menneisyyteen. Muistin hotellista ennestään vain ruskean sävyn. Hotelli K...