kotiliesi

lauantai 24. marraskuuta 2018

Kritisoi rakentavasti

Kritisoi rakentavasti
Eilen saimme puhuttelun koulussa. Ja syytä oli. Kerron sinulle miksi.


Myötähäpeä 

Oletko koskaan kokenut myötähäpeää? Minä olen, monestikin. Viimeksi eilen. Ja en nyt puhu elokuvaa katsoessa koetusta häpeästä vaan ihan live-elämässä. Ja kyllä, olen varmasti itsekin aiheuttanut kanssakulkijoille häpeää huonosta käytöksestäni johtuen. Kiitos ja anteeksi.

Se on helppoa. Ei tarvitse kuin sanoa mitä ajattelee juuri sillä kyseisellä hetkellä, ja mielellään suureen ääneen kailottaen. En suosittele kokeilemaan. Häpeä johtaa syyllisyyteen ja siitä vielä huonompaan käytökseen.


Liian isot kuutiot, entä sitten, voi sitä syödä silti

Mielipahaa on helppo aiheuttaa, kun ei ajattele mitä sanoo, eikä kenties tunne ihmistä ja hänen historiaansa. Tai tiedä prosessia miksi esimerkiksi jokin tuote on viallinen.

Suoraan sanominen ja rakentavan kritiikin antaminen ovat kaksi eri asiaa. Minulla kesti vuosikymmeniä ymmärtää tämä ero, toisille ihmisille sellainen lahja on annettu äidinmaidossa.

Nykyisin kirjoitan kritiikin blogiini tai tehdessäni reklamaatiota huonosta tuotteesta jonka olen ostanut, ja joka ei olekaan ollut ihan sitä, mitä olisi pitänyt. Kritiikkiä on hyvä antaa, jotta virheitä voi korjata. On kuitenkin eri asia, jos syyt arvosteluun ovat vain tapa saada purkaa oma olonsa, tai tapa saada olla vain äänessä ja nostaa sillä omaa arvoaan enemmän esiin. Kritiikkiä annettaessa on hyvä muistaa sanoa ääneen myös ne hyvät puolet ja ehdottaa rakennuspalikoita millä korjausliikkeen voi tehdä.

"Paskan palvelun illallinen"-ravintola kannattaa kokea.

Puhu äänellä jonka kuulen

Koulumme ruokalassa on mielestäni hyvä ruoka. Kaikkien mielestä näin ei kuitenkaan ole. Kun ruoaksi tarjotaan eineksiä ja ja maksaa, alkaa nurina. Tunnistan oman keittiöni äänet. Nuoriso ärisee ja murisee, mikään ei kelpaa.

Koulussa ääni kaikuu, ja kun linjaston äärellä häärivät opiskelijat yrittävät tehdä töitään, samalla kun toiset opiskelijat keräävät lautaselleen annosta, on konflikti valmis.

Riitatilanne syntyy, kun ei keskustella ruoanlaittajien kanssa asiallisesti, vaan supistaan ja sipistään, ja suureen ääneen arvostellaan ruoan laatua, vetisyyttä tai koostumusta. Kyllä, minäkin teen havaintoja, mutta en välttämättä sano sitä ääneen, tai edes kirjoita aiheesta, ellei kyseessä ole julkinen yhteisö tai henkilö, jonka kuuluu palaute tavallaan saadakin kritiikin kautta.

Koulumme linjastoa hoitaneet opiskelijat pahoittivat mielensä meidän luokkamme asiattomasta käytöksestä. Kovaäänisestä arvostelusta ja nurkumisesta. Tarkoitus ei varmasti ollut arvostelijoillakaan paha, silti siitä pahamieli jäi.

Mielipiteitä on moneksi, kuten laitosruokailussa aina. Mielipiteen voi sanoa ääneen, mielellään kuitenkin henkilölle itselleen. Tuossa koulun ruokailutilanteessa olisi ehkä paikallaan ollut tiedustella linjaston hoitajilta miten ruoka on tehty, ja millaista on työskennellä koulun keittiössä, kuinka kauan he ovat työssään olleet ja miltä opiskelu ja työ tuntui. Olemmehan kokkiopiskelijoita itsekin.

Ruoan arviointia olisi siten pystynyt jatkamaan oman porukan kesken ruokailun yhteydessä ja ymmärrystä olisi ollut enemmän, eikä arvostelutilannetta olisi syntynyt. Sävy keskustelussa olisi ollut toinen. Kun näin ei tehty, ottivat linjaston hoitajat henkilökohtaisesti ja loukkauksena arvostelun ruoasta. Ja aivan aiheesta.

Meillä teini-ikäiset nuoret kotona kritisoivat omaa kouluruokaansa. Annan mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos pääosin, mutta toisinaan takerrun aiheeseen. Kuopus käy syömässä koulussa välillä, lukiolainen ei. Kasvisvaihtoehtoja kritisoidaan kotonakin, ja ronkelius näkyy omassa viikkomenussa, kun samat ruoat pyörittävät arkea. Pojat kyllä odottavat, että opin laittamaan ruokaa paremmin, ja samaan aikaan he kieltäytyvät jyrkästi maistamasta ruokia joista ovat ennakkoasenteisia. Pöh sentään.


Kritiikkiä saa ja täytyy antaa tarvittaessa

Ruma tai jatkuva arvostelu on henkistä väkivaltaa


Muistan mummoni ruoanlaiton. Papallani oli tapana tulla maatöistä ruokapöytään ajoissa, ja jos mummollani oli vielä ruoanlaitto kesken, saattoi pappa sanoa, että joko ne perunat pian ovat valmiina. Pilke silmässä. Mummo kuunteli samoja toteamuksia kuukausi- ja vuosi tolkulla, kunnes eräänä päivänä kiehui hänenkin kattilansa yli. Papan tullessa ruokapöytään odottamaan ja kysyessä pottujen tilaa, sammutti mummo hellan ja kantoi kattilan pöytään. "Nämähän ovat aivan raakoja", totesi pappa, kun ei haarukka uponnutkaan pintaa syvemmälle. Mummo vain totesi, että "sait mitä tilasit". Hänenkin silmissään tuikki huumorin säihke.

Omassa keittiössäni avioliiton aikaan, kun expuoliso valitti jatkuvasti pippurin määrästä, laitoin seuraavalla kerralla vielä enemmän. Mielestäni kyse ei ollut pippurin määrästä, vaan yrityksestä vaikuttaa ruoanlaittotaitooni ja onnistumisen kokemukseeni. Huumorintajuni oli koetuksella. Toisin sanoen minuun käytettiin henkistä väkivaltaa jolla itseluottamukseni alistettaisiin. Ei onnistunut. Edelleen sanon, että savolaisen luonteen kanssa ei kannata leikkiä. Sitä todellakin saa, mitä tilaa. Vaikka sen paskan palvelun.

Ja tässä kohtaa muistutan, että luonteeni ei ole riidanhaastaja. Etiikkani ja moraalini työntekijänä on korkea, en tuo kovin usein huoliani ja murheitani työpaikalle, ja keskityn töihini satanen lasissa. Tämä näkyy myös työtodistusteni arviointiosioissa. Se, että olin tässä välissä työtön, ei tehnyt minusta huonompaa ihmistä. Päinvastoin taistelijaluonteeni kävi niin syvällä pimeässä, että vahvuuteni ovat heikkouksistani rakennettu. Erotan jyvät akanoista, enkä sano tai kirjoita kaikkea mitä ajattelen. Toisinaan vaikeneminen on kultaa, mutta toisinaan ääneenkin on sanottava, asiasta ja oikealla tavalla. Ota siis tai jätä.


Ota selvää faktoista 

Toru osui oikeaan

Viikonloppua oli ikävä lähteä viettämään, kun opettajan puhutteluun joutuivat kaikki ruokailussa olleet. Me saamme koulusta ilmaisen ruoan, ja olemme ensimmäiset aikuispuolen opiskelijat joille tämä etuus on myönnetty. Yksi mätä omena voi pilata koko sadon, jos ei asiaa oikaista jo heti alkumetreillä. Opettaja tarttui tilaisuuteen ja palautti meidät aikuisopiskelijat ruotuun.

Minulle henkilökohtaisesti koulusta saatu ruoka on elintärkeä. Kotoa ei aina raaka-aineita täysipainoiseen ruokaan löydy ja kokkailua opinahjossa on aika hankala ylläpitää, jos verensokeri laskee alle suositusten. Työttömyyspäivärahalla ei juuri juhlita opiskeluaikanakaan.

Ja kyllä, ruokaa saa arvostella. Eri asia onkin kuinka ja missä tilanteessa. Jos koet osaavasi itse paremmin, ole hyvä ja mene sinne hellan ääreen tekemään se ruoka makuiseksesi. Ota kuitenkin ensin selvää faktoista, kuten raaka-aineista ja keittiötiloista ja sovituista asioista mitä voi ja mitä saa tehdä. Ja mitä taas ei.


Instagram-tililläni ja facebookissa tekemäni kaalilaatikon raakaversio haukuttiin pystyyn

Kaiken takana on historia


Ota huomioon myös sopimukset eri instituutioiden välillä, ja talouskustannukset ja kenen vuoro tänään on ollut laittaa ruokaa. Entä mikä tämän kokin ja hänen apulaistensa historia mahtaa olla, onko hän kenties ensimmäisen vuoden kokelas tai kenties harjoittelemassa viidettä päivää. Lorahtiko liemeen väärää maustetta, tai tilkka liikaa vettä syystä, ettei oppi ollut vielä ihan kohdillaan, tai halusi kokeilla uutta reseptiä.

Entä jos syntyi ajatusvirhe tai vihannesten pilkkominen on vasta alussa eikä 7000 kerta, eikä pienet palat synny ihan luonnostaan. Olisiko keiton väri tarkoituksella sininen, kun olet itse tottunut punaiseen. Et voi tietää mitä valmistusprosessissa tapahtuu, ellet ole itse paikalla tekemässä.

On monta asiaa mitä ruoanlaittoon liittyy, ja tulee ottaa huomioon minkä tahansa muun reklamaation kohdalla. Maanantaipainoksia syntyy aina. Täydellisyyttä ei ole, ellet satu olemaan Jumalolento, ja suuren satukirjan mukaan hänkin päätyi ristille roikkumaan.
Lue lisää miniblogistani Instagramista: https://www.instagram.com/phannele7/?hl=fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Työharjoittelu: yksi soppa monta kokkia

Salaattia herkkusuille " Työt seis , nyt on päivän vitamiinin aika", eräs kokeista huudahtaa kesken kiireiden. Taaperramme jok...