kotiliesi

tiistai 24. maaliskuuta 2020

Perinteinen jauhelihakeitto

Tänään piti kuopuksen kokata, mutta etätyöt verottivat voimat. Ehkä meillä on huomenna köksäntunti hänen kanssaan. 

Keittolinjalla ollaan, joten kotikokkasin sopan jauhelihasta. Saatat tehdä keiton eritavoin, tässä kuitenkin yksi versio valmistaa maittavaa ruokaa. 

Perinteinen jauhelihakeitto kolmelle 

400g jauhelihaa
4-6 perunaa
3l vettä
2-4 porkkanaa
1 juuriselleri
1 palsternakka
1 lanttu
1 sipuli
1-2 kevätsipuli
Ruohosipulia
Persiljaa
Laakerinlehti
Kokonaisia maustepippureita
1tl Suolaa
1-2 Lihaliemikuutio tai fondie

Kuinka minä sen tein: ruskistin ensin jauhenlihan pannulla. Laitoin noin 3l vettä kattilaan. Veden kiehumista odotellessa kuorin ja pilkoin neljä perunaa, kaksi porkkanaa, yhden kevätsipulin ja sipulin pieniksi kuutioiksi. Juuriselleristä, lantusta ja palsternakasta käytin yhden neljäsosan keittoon. Kuorin ja pilkoin juurekset hyvin pieniksi kuutioiksi. 

Lisäsin lihaliemivalmisteet, suolan, maustepippurit, ripauksen mustapippuria ja laakerinlehden keittoon juuresten kanssa. Lisäsin jauhelihan, ja silppusin saksilla persiljaa ja ruohosipulia makua antamaan. Yrteillä voi lopuksi myös koristella keiton. 

Annoin sopan kiehua hiljalleen kunnes juurekset olivat lähes pehmeitä, eli purutuntumaisia. Tarjosin vaalean leivän ja maidon kera. 

Jokainen valmistaa keiton tyylillään. Meille tämä kolmen litran versio on riittävä. 

Voit varioida omasi ja lisätä tai vähentää määriä perheesi koon mukaan. 

Tärkeintä ovat tuoreet raaka-aineet, ne antavat makua ruokaan. Sipulin voi myös kuulottaa pannulla öljyssä ennen keittoon lisäämistä. Kasvisliemikin sopii makua antamaan. Konsteja on monia, löydä oma tapasi kokata. 

Värikkäät juurekset ovat silmälle ilo, ja värit tuovat voimaa auttaen jaksamaan rutiinien keskellä, onpa se nykyinen arki millaista vain. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Yhteisen pöydän ääressä

Tänään kotikokkailen. Pääruokana oli uunilohta, keitetyt perunat ja pippurikastike, vihersalaatti.  Jälkiruokana marjaisa mangos...