kotiliesi

tiistai 21. heinäkuuta 2020

Ruoanvalmistus asiakkaalle on aina prosessi


"Misu, tuotko kermaperunoita. Tsekkaatko samalla onko parsaa vielä." Luukku huutaa ja minä keskeytän huomisen juhlabuffan misailut. Juuri nyt, A' la Cartessa tarvitaan täyttöä.

Kuka määrää

Kokin työssä tiedät paikkasi. 

Jos olet "biisissä" eli luukulla, palvelet asiakkaita. Valmistat joko kylmän, eli kallan puolelta annoksia alkupalaksi tai jälkiruokia. Tai sitten vastaat pääruoasta. 

Jos olet misakokki eli misu tai apukokki, tiedät esivalmistella huomisia. Tai sitten vastaat juhla-ja tilauspalveluista muun työn ohella. 

Välivuorossa olevana juokset ja teet kaikkialla kaikkea ja tiskaat. Siivous taas kuuluu kaikille.


Ammattipiika

Ammatinvalintakysymys, kun päivä venyy, ruokaa et ehdi syödä, vessassa käydä, saatikka edes juoda. 

Vapaapäivinä relaat, jos silloinkaan arkihuolilta ja perheeltä ehdit, ystävistä ja suvusta puhumattakaan. 

Parisuhteesta ei kannata haaveilla, ei muuten toimi. 

Työnjako on selkeä

Lämmin puoli vastaa pääruoasta. Tuotteet on misattu eli esivalmisteltu aiemmin.

Tarjoilija ottaa vastaan tilauksen, tekee ns bongin kokeille, ja tarjoaa juotavat asiakkaan odotellessa murkinaa. 

Kuulostaa helpolta ja yksinkertaiselta. Ja ehkä se sitä onkin. 

Ruoanvalmistuksen takana on prosessi työtä

Ruokavaliomuutokset, allergiat ja ruoan valmistusprosessit vievät kuitenkin aikansa. 

Joskus myös suosittu raaka-aine loppuu ja on sovellettava, tai ainakin hetki odotettava, että puuttuva ainesosa saadaan.

On myös odotettava, että pihvi kypsyy sopivaksi, ja kala on paistettu. 

Saitko mitä tilasit

Monesti asiakas yllättyy siitä, kuinka monta vaihetta kuhunkin ruokalajiin, lisukkeeseen ja jälkiruokien eri valmistusprosesseihin aikaa kuluukaan. 

Joten mieti hetki, ja nauti Bon Abetit, kun seuraavan kerran tilaat valmiin aterian. 

Jos aihetta nirsoiluun ja huonoon ateriaan oikeasti on, anna toki palaute. 

Mutta mieti myös se, pyysitkö mahdottomia, oletitko liikaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Yhteisen pöydän ääressä

Tänään kotikokkailen. Pääruokana oli uunilohta, keitetyt perunat ja pippurikastike, vihersalaatti.  Jälkiruokana marjaisa mangos...