kotiliesi

tiistai 27. huhtikuuta 2021

Trendi: Nopea syödä, helppo valmistaa


Kespron Food&inspirations- virtuaalimessujen antia:
Kespron tekemä "Suomalaiset ravintolasulun jälkeen" -tutkimus kartoittaa suomalaisten tuntemuksia ulkona syömistä kohtaan.

Tutkimus toteutettiin kevään 2021 ravintolasulun poistumisen kynnyksellä 15.-21.4. Ravintoloiden ovet olivat avoinna kaikkialla Suomessa jälleen 19.4.2021.

Messut olivat ensimmäinen foodservice-tapahtuma suomessa koronapandemian aikana. Ratkaisukeskeisyys oli pääteema ruokatrendien ohella. 

Tulevaisuuden ruokakulttuuri nostettiin pöydälle ja kuluttajilta kysyttiin palveleeko perinteinen ravintola enemmän kuin Take-away sen jälkeen, kun viruksesta on selvitty. 


Välipalalounaat

Tulevan kesän trendejä ovat muunmuassa Eguburgeri, täytetty patonki ja kylmä kahvi erimuodoissa. Messuilla oli 30 näytteilleasettelijaa, esimerkkeinä muunmuassa Saarioinen, Kalaneuvos, Paulig, Atria, Meira, HKScan, Fazer, Hartwall, Lapin liha, Ingman.

Inkivääri pitää puolensa mausteissa, ja kannattaakin muistaa korealaistyyppinen kaalisalaatti:
Laita tulinen kimchi, tuorejuuston, rukolan ja marinoidun punasipulin sekä kylmäsavulohen kanssa pitkän patongin väliin. 

Välipalasta syntyy herkästi kesäretkille kokonainen lounas. Voileipä muuntuu moneksi, vain mielikuvitus rajana millaisia täytteitä käytät. Atria  kiteyttääkin tulevaisuuden voileivän näin: "nopean syömisen markkina kasvaa vauhdilla liikenneasemilla, kahviloissa, myymälöiden kotikeittiöissä ja erilaisissa tapahtumissa".

Kotikeittiöissäkin voit panostaa laatuun. Mausta kunnolla, tee raakasalaatti, laita vaikka nyhtöpossua väliin. Atria tarjoaa vaihtoehdoiksi Mureatuotteitaan.  Vegaaniversioon voit laittaa paahdettua paprikkaa, aurinkokuivattua tomaattia, maa-artisokkaa, tofua, mitä ikinä keksitkään. 

Herkulliselle ja tuhdille voileivälle voit valita pohjaleiväksi vaikka kokonaisen leivän, jonka halkaiset kuin täytekakkupohjan. Vaihtoehtoja on leipähyllyt ja leipomot tulvillaan. Fazerin Kiireetön leipä on yksi vaihtoehto. 

Rullattavat rieskatkin ovat oiva vaihtoehto. Paksun tahnan voit tehdä majoneesista, tuorejuustosta, smetanasta, mausteet oman maun mukaan. Esimerkkitäyte: tuorejuusto poronliha, tuoreet yrtit, suola ja mustapippuri. 

Jos leipä ei maistu, kesäretkille sopivat myös erilaiset salaatit ja sormisyötävät. 

Kaura Chili-inkiväärisalaatti 

4-5 annosta

120g Chili-inkivääri-marinoitua Delikauraa
100g Santa Maria American BBQ Sauce Hickory
300g Kypsää riisinuudelia (valutettu ja tippa öljyä)
60g sokerihernettä
120g siitakesieniä
300g revitty salaatti
2 porkkanaa viipaleina
Korianteria

Paista kasvikset seesamiöljyssä, lisää Delikaura ja kastike. Kuumenna 2-3 min. Kasaa annos kerroksittain veget ja riisinuudelit pohjalle. Koristele seesaminsiemenillä ja korianterilla.


Kuuma kesä, kylmä kahvi

Kesällä on hyvä juoda, ja raikkaiden mehujen lisäksi erilaiset smoothiet, pirtelöt ovat suosittuja vaihtoehtoja. Trendi ovat myös tiivisteet, joita muokkaamalla saa mieleisensä makunautinnon. 

Pauligin uuden kahvitiivisteen hienous on siinä, että voit rakentaa haluamasi kylmäkahvin myös kauramaitoon tai vaikka limonaadiin niin halutessasi.


Ravintolassa syömiselle on paikkansa

Kespron tutkimuksen mukaan suomalaiset haluavat syödä ravintoloissa erityisesti pitsaa, liharuokia ja kalaruokia. Erityisesti eteläsuomalaiset haluavat juoda viiniä, mutta he eivät toisten suomalaisten tavoin olleet kiinnostuneita niin paljon pitsasta.

Avoimissa vastauksissa vastaajat kertoivat haluavansa syödä eritoten kiinalaista ruokaa, sushia, salaattia, jälkiruokia ja leivonnaisia sekä juoda kahvia – myös erikoiskahveja.

Suomalaiset haluavat ruokailla ravintoloissa erityisesti hemmotellakseen itseään. Sosiaalinen ulottuvuus ravintolaruokailuun liitetään vasta toiseksi tärkeimmäksi motiiviksi. 

Suomalaisten take-awayn ja ravintolassa syömisen halukkuuden välillä kesällä 2021 on jonkin verran eroavaisuuksia - eritoten eteläsuomalaisten korostuneempana halukkuutena syödä itse ravintolassa verrattuna itä- ja pohjoissuomalaisiin.


Uuden ajan murros

Take-away ja kotiin tilaaminen eivät kuitenkaan katoa. Ja hyvä niin, sillä ruokaa syödään muuallakin kuin vain kotona ja ravintoloissa. 

Miettikääpä esimerkiksi saunailtoja, nyyttikestejä, hääjuhlia, syntymäpäiviä. Kyllä, uusi ruokakulttuuri tuo tullessaan lisäväriä myös erilaisiin perinteisiin juhliin. 

Ei se niin absurdi ajatus ole, että juhlavieraat kokoontuvat yhteisen pöydän äärelle kaunis kattaus mukanaan. Ravintolat satsaavat laatuun myös ulos lähtevissä annoksissaan. 

Pakan voi vielä sekoittaa kuten pikkujouluissa paketit. Kaikki Take-away ateriat pöydälle ja jokaisesta saa ottaa. Toki erityisruokavaliot ja hygienia huomioiden. 


Kuvat: kuvapankki

Yhteistyössä Kespro ja Food&inspiration foodservice virtuaalimessutapahtuma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Trendi: Nopea syödä, helppo valmistaa

Kespron Food&inspirations- virtuaalimessujen antia: Kespron tekemä "Suomalaiset ravintolasulun jälkeen" -tutkimus ...