kotiliesi

keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Esa Mäkitalon Farmilla syntyy rehellinen salaattiKana-caesarsalaatti on yksi suosituimpia salaattiannoksia ravintolakulttuurissa. Yleisin ceasarsalaateista on juuri kanatäytteinen, variaatioina voi toki käyttää jokirapuja tai niiden pyrstöjä ja suosittua on myös savustettu lohi. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että caesarsalaatti on keksitty uudestaan myös kauppa-alalla. Kaupallinen yhteistyö Mäkitalon Farmin kanssa vei tällä kertaa Varsinais-Suomeen ja Euran Mannilaan jonne on perustettu salaattitehdas.Salaattitehdas takoo puhdasta tuotetta

Valmiiksi pilkotut salaattien raaka-aineet ja valmiit annossalaatit ovat vallanneet ruokakaupoissa tilaa itselleen niin vihannesosastoilla kuin valmisruokahyllyissäkin. Valmiiden annossalaattien ostaminen kasvaa noin 10 prosentin vuosivauhdilla. Suomessa ostetaan vuodessa ruokakaupoista noin 16 miljoonaa annossalaattia. Suosituimpia salaatteja ovat broilerin lihaa sisältävät salaatit. Kaikkein suosituin maku valmiissa annossalaateissa on kana-caesar. 

Euraan on perustettu salaattitehdas, jossa valmistetaan uusia Mäkitalon Farmin annossalaatteja. Salaattitehtaan perusti Euran Mannilassa sijaitsevan Mäkitalon Farmin isäntä Esa Mäkitalo yhteistyössä kumppaneidensa kanssa. Tehdas toimii HKScanin kiinteistössä, jossa toimi ennen yhtiön siipikarjayksikkö. Tehdas työllistää 25 työntekijää jo tässä vaiheessa, ja myös kesätyötä on luvassa nuorille, joita ruokatuotanto kiinnostaa.


                                                                           
                      

Totta vai tarua

Ainakin Esa Mäkitalon farmilla on onnistuttu luomaan tuoreista, kotimaisista ja erittäin laadukkaista raaka-aineista messevä kokonaisuus. Päätin testata tuotteen. Aloitin tietenkin caesarista. Annoslautasellinen salaattia uppoaa nälkäisen vatsaan. Maistan myös Jauhelihatacosalaattia ja totean raaka-aineiden tuoreuden jo ensimmäisillä puraisuilla. Kastike vie minut mielikuvaan jossa matkustan maailman ääriin.

Mäkitalon yksi yhteistyökumppaneista on At Sauce Oy Turusta. Kastikepohjat valmistetaan itse ja keitetään kokoon aidoista raaka-aineista. Tuote maustetaan ja ajetaan blenderin kautta sileäksi, lisätään öljy ja lähetetään tehtaalle pakattavaksi. Kastikkeiden idea on tuoda maailman maut lähelle. Aivan kaikkea raaka-aineista ei voi suomesta saada, kuten maissi ja paprika. Se anteeksi annettakoon, sillä ilmastomme ei salli kaiken kasvattamista kotimaassa ympärivuoden.

Olen aina peräänkuuluttanut tuoreiden kotimaisten raaka-aineiden laatua, ja arvostanut maatalouden omavaraisuutta ja intohimoa lähiruoan tuottamiseen. Olen myös arvostanut itsetehtyä, alusta loppuun asti. Huutooni on vastattu. Toisinaan on tuntunut siltä, että aitoutta ja makua ei ole osattu arvostaa. Tällä kertaa sain todeta, että aihe on ymmärretty oikein. Näin maalaistalon kasvattina ja ravintolakokkina olen iloinen tästä muutoksesta joka ruokakulttuurissa tapahtuu. On tärkeää ymmärtää, että sillä on väliä mitä syö.

Mäkitalo vannoo ja vakuuttaa jo Instagramtilillään, että nyt rouskuu ja uutta tulemista salaattimarkkinoilla on tälle keväälle kuuden salaatin verran. Ei hätää, jos salaatti maistuu niin Mäkitalo vaikuttaa olevan niitä ihmisiä joka kehittää tuotantoaan jatkuvasti. Lisää salaatteja on siis tulossa syksyllä, ja silloin salaatteihin saadaan myös kalaa.


                                                            

Kaali paranee vanhetessaan

Varsinais-Suomen peltojen reunamilla on hyvä käyskennellä ja ihailla maalaismaiseman lisäksi vaikka kaalipeltoja. Mäkitalon Farmin isäntä Esa Mäkitalo on viljellyt keräkaalia Euran Mannilan kylässä 20 vuotta. Mäkitalon Farmilla istutetaan tänäkin keväänä miljoona kaalintaimea. Varhaiskaalia kerätään pelloista kesäkuusta syyskuuhun. Varastokaalin sato korjataan syys-lokakuussa. Mäkitalon farmin kylmävarastoissa varastoidaan talven yli noin 700 000 kiloa keräkaalia. Mäkitalon Farmin vuotuinen sato on kaikkiaan 1 - 1,5 miljoonaa kiloa keriviä kaaleja.

"Pitkään oli mielessä kaalin jatkojalostaminen. Keräkaalissa makukin vain paranee varastoidessa, kun kaalin sokerit lähtevät liikkeelle. Kun toisaalta monet kaipaavat nykyään helppoja ja nopeita ruokia, tuli ajatus mahdollisimman kotimaisten annossalaattien valmistamisesta. Koska kaalien lisäksi salaatteihin tarvitaan myös muita raaka-aineita, lähdin ottamaan yhteyttä tässä lähellä oleviin muihin tuottajiin. Ideani uuden salaattibrändin perustamisesta sai heti innostuneen vastaanoton," kertoo Mäkitalo.

K- ja S- ketjukauppahyllyistä löytyvät jo Falafelsalaatti, Kana-tacosalaatti, Maalaiskinkkusalaatti-, Jauheliha-tacosalaatti, Härkä-nuudelisalaatti, ja Kana-caesarsalaatti maustekastikkeineen. 

Viisi kuudesta salaatista on gluteiinittomia. Falafelsalaatista löydät perunaa ja härkäpapua, ja myös kastike on vegaaninen. Maalaiskinkkusalaattia voisi sanoa maskuliiniseksi ja verrata pyttipannuun. Joten, jos salaatti ei vielä tähän hetkeen elämääsi ole kuulunut, niin nyt, jos koskaan on aika kokea jotakin uutta ja herkullista. Hintaa rasialla on 3.99€.


 

Maku ja laatu kohdillaan

Jäävuorisalaatti todellakin rouskuu tuoreuttaan rapeana ja voisi jopa sanoa aistikkaana hampaiden välissä. Pienet pikkurillinpään kokoiset leipäkuutiot, parmesanlastut ja oikein maustettu broilerinliha on mitoitettu salaatin sekaan oikeankokoisena. 

Annosta syö silmillään varsinkin silloin, kun sen asettelee lautaselle. Mukaan sekoitetaan rasiassa mukana oleva Caesarkastike. Puuhaarukkaa ei ole unohdettu matkasta, mikä tekeekin mielikuvan ekologisuudesta. Ja kyllä, Mäkitalo on todellakin lukenut läksynsä kunnolla. Farmilla tuotetaan vain parasta. Ainoa asia mitä jäin kaipamaan oli servetti tai savetti. 
Kierrätys, ekologisuus, ilmastonmuutos ja hävikki huomioitu

Salaattien hyvä säilyvyys perustuu lähellä tuotettujen tuoreiden raaka-aineiden ohella hyviin pakkauksiin. Salaatit on pakattu muovirasioihin, joissa on tiivis muovikalvo päällä. Kaikki muoviosat ja rasian mukana olevan etiketin voi lajitella muovinkeräykseen. Pakkauksissa on mukana myös puuhaarukka, joka lajitellaan sekajätteeseen

Mäkitalon mukaan kaikki raaka-aineet ovat suomalaista tuotantoa ja ruokahävikkiä ei synny. Megatrendeistä ruokaan ja syömiseen heijastuvat tällä hetkellä selvästi muun muassa vastuullisuus, autenttisuus, yksilöllisyys, elämyksellisyys ja hyvinvointi. Korona-aikana monet ovat kiinnittäneet entistä enemmän huomiota myös kotimaisiin vastuullisesti tuotettuihin raaka-aineisiin ja ruoan turvallisuuteen. 

"Nämä samat megatrendit näkyvät myös valmisruokahyllyillä. Hyvinvointi ja ruoan terveellisyys ovat monille entistä tärkeämpiä asioita. Kaikissa Mäkitalon Farmin uusissa annos-salaateissa on Sydänmerkki, joka tarkoittaa sitä, että tuote on tuoteryhmässään parempi valinta suolan määrän sekä rasvan laadun ja määrän suhteen. Minulle on kunnia-asia, että myös kaikki salaattien liharaaka-aineet ovat suomalaisia. Porsaan- ja naudanlihat ovat suomalaisia HK lihoja, jotka tulevat HKScanin sopimustuottajilta. Suomalaiset broilerin fileet tulevat Kariniemeltä. Salaattien liharaaka-aineiden laadusta kertoo sekin, että salaateissa käytettäviä lihoja ei ole missään vaiheessa pakastettu", sanoo Mäkitalo.
 
Lisätietoa: Mäkitalon Farmi annossalaattien raaka-aineiden tuottajia ovat: - Mäkitalon Farmi, Eura - Härkälän Puutarha, Köyliö - Oksasen Puutarha, Paattinen, Turku - Vihannes-Laitila, Uusikaupunki - Satamuna, Panelia, Eura - At Sauce Oy, Turku - HKScan, suomalainen Kariniemen® broilerinliha - HKScan, suomalainen HK® porsaan- ja naudanliha 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Trendi: Nopea syödä, helppo valmistaa

Kespron Food&inspirations- virtuaalimessujen antia: Kespron tekemä "Suomalaiset ravintolasulun jälkeen" -tutkimus ...